Stiltedagen / Meditatie – Thema avonden

Tuinhof Vitaal organiseert maandelijks op vrijdag een meditatieavond en in de zomer 2x een zaterdagochtend stilte meditatie op het strand.

Deze activiteiten zijn bedoeld voor mensen die ervaring hebben met Mindfulness en/of meditatie. Ze dragen bij tot verdieping van je meditatie beoefening.

Cursus ‘(Tibetaans) boeddhistische visie op leven en sterven’  op 4 nov. (ochtend) en 18 november (hele dag)

Op 4 en 18 november van 2023 zal Sebo Ebbens een cursus van drie dagdelen geven over de Tibetaans boeddhistische visie op leven en sterven. Deze visie is gebaseerd op het Tibetaanse Dodenboek.

De cursus kan worden beschouwd als een introductiecursus en geeft een eerste indruk hoe deze vorm van boeddhisme denkt over de cyclus van leven en sterven. Deze cursus is gebaseerd op het boek dat Sebo Ebbens heeft geschreven ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’.
Iedereen kan aan de cursus meedoen.

Locatie: Yoga-Loft Leiderdorp

Data: 4 november 10-12:30 uur en 18 november 10-16 uur

Kosten
De kosten voor de cursus zijn € 50 incl. koffie / thee. Lunch zelf meenemen.
Daarnaast is het zeer gewenst om het boek ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’, (uitgegeven door Asoka in 2019), aan te schaffen. Dat boek is via de boekhandel te verkrijgen voor € 24,95, maar kan ook via Sebo na dagdeel 1 van de cursus aangeschaft worden voor € 20,-.

Voor wie bedoeld?
De cursus is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar het Tibetaans-boeddhistische perspectief van leven en dood. Tijdens de cursus is er ook uitgebreid aandacht voor onderwerpen of vragen die leven bij de deelnemers. Vanwege de vele maatschappelijke debatten over leven en dood kan deze cursus een verrijking zijn en een startpunt om hier anders mee om te gaan.

Het programma
Tijdens deze cursus wordt het ‘leven en sterven’ vanuit een Tibetaans-boeddhistische perspectief behandeld aan de hand van bovengenoemd boek. Uit het boek kunnen vanwege de tijd slechts een beperkt aantal onderwerpen behandeld worden.

Het boek bestaat uit twee delen: in deel 1 van het boek worden in acht hoofdstukken de zes bardos in grote lijnen besproken. Bardos zijn de overgangen in ons bestaan zoals die in het Tibetaanse dodenboek te vinden zijn. Bardos worden omschreven als overgangssituaties of tussenfasen die tijdens ons leven en sterven plaats vinden. Er worden in de cyclus van leven en sterven zes bardos onderscheiden (of in een andere indeling vier). We bespreken van het boek met name de hoofdstukken 1, 2, 5 en 6, Hoofdstuk 1 geeft een introductie in de zes bardos, hoofdstuk 2 gaat over de natuurlijke bardo van leven (ons leven); hoofdstuk 5 over de pijnlijke bardo van sterven (het proces van ons sterven); en hoofdstuk 6 over de heldere bardo van dharmata (de periode vlak na het sterven). In hoofdstuk 8 is een samenvatting van de hoofdstukken te vinden.

In deel 2 zijn diverse beoefeningen te vinden. In de cursus doen we een paar oefeningen

Contact
Ben je enthousiast geworden, wil je meer weten of je aanmelden voor de cursus De (Tibetaans) boeddhistische visie op leven en sterven?
Aanmelden via ‘inschrijven’ of mail naar ida@tuinhofvitaal.nl
Meer informatie over Sebo Ebbens: zie Home – Goed leven en sterven

Meditatie op vrijdagavond 1x per maand

Sluit je (werk)week af en ga met ontspanning je weekend in.
Tijd: 20:00 – 21:30 uur.
We beoefenen Vipassana (inzichtmeditatie), Metta (liefdevolle vriendelijkheid) en meditaties met thema Zelfcompassie. Iedereen is welkom. Heb je geen ervaring met meditatie? Dan is deze avond een mooie kennismaking met meditatie.

Data 2023
Vrijdagavond: 13-10; 01-12; 22-12
Tijd: 20:00 – 21:30/45 uur
Locatie: Yoga-Loft, Zijlbaan 42 te Leiderdorp (Je kan ook online meedoen)
Kosten: 16 Euro

Stiltedag/ochtend

Een stilteochtend is van 9.00 – 13.00 uur, een stiltedag van 9.30 – 15.00 uur.
We beginnen de ochtend of dag met een geleide meditatie of een tekst over stilte. Daarna wisselen verschillende soorten meditatie elkaar af: zitmeditatie, loopmeditatie en bewegen met aandacht.
Als daar behoefte aan is geeft Ida Tuinhof minimaal aanwijzingen ter ondersteuning. Het is de bedoeling dat ook de pauzes in stilte worden doorgebracht.

Luisteren naar je eigen stilte
Als het stil is om je heen kun je dichter bij jezelf komen. Of je nu wandelt in de natuur of in stilte bij elkaar bent. In stilte kun je loskomen van je automatische piloot en aanwezig te zijn met wat zich aandient.
Dit kunnen momenten zijn van rust en ontspanning maar ook van het ervaren van weerstand en obstakels. De uitnodiging is steeds weer open te blijven luisteren naar datgene wat zich aandient en het vanuit een vriendelijke en compassievolle houding te verwelkomen. ‘Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker’ – Mahatma Gandhi

Stilte meditatie op het strand – ’s ochtends vroeg

In stilte mediteren op het strand. ’s Ochtends vroeg van 7:00 – 8:30 uur.
Ervaar in stilte –  met al je zintuigen – de natuur: de zee (lucht), de wind, de vogels, het zand, de ruimte, het weer. We doen yoga-oefeningen en loop- en zitmeditatie. De ochtend meditatie sluiten we af met in stilte drinken van een kopje thee /.koffie.

Data: data in voorjaar 2024 op de website
Locatie: Verzamelen Parkeerplaats De Noordduinen, Noordduinseweg 3, 2221 BL Katwijk aan Zee
Kosten: parkeerkosten (1,80/ uur). We proberen zoveel mogelijk met elkaar mee te rijden.