Stiltedagen / Meditatie – Thema avonden

Tuinhof Vitaal organiseert maandelijks op vrijdag een meditatieavond en in de zomer op 2x een zaterdagochtend stilte meditatie op het strand.

Deze activiteiten zijn bedoeld voor mensen die ervaring hebben met Mindfulness en/of meditatie. Ze dragen bij tot verdieping van je meditatie beoefening.

18 maart 2023
Workshop’Vriendelijkheid en Mededogen’

Op zaterdagochtend 18 maart zal Sebo Ebbens een Workshop geven naar aanleiding van zijn boek Vriendelijk en vol mededogen, wijs en vaardig handelen in het leven van alledag’ (2022). Het onderwerp ‘Vriendelijk en vol mededogen’ gaat iedereen aan. We bezitten ook allemaal het vermogen om vriendelijk en meedogend te zijn. Sterker: we doen dat al. Wel kunnen we deze kwaliteiten verder versterken en verdiepen. Onze inzet pakt ondanks onze goede bedoelingen immers lang niet altijd uit zoals we graag willen. Maar wanneer het lukt om onze vriendelijkheid en mededogen goed vorm te geven, is dat goed voor iedereen. Het boeddhisme biedt hiervoor een groot aantal handvatten.

De workshop bestaat uit een inleiding over ‘Vriendelijkheid en mededogen’. Verder zal Sebo iets vertellen over welke positie vriendelijkheid en mededogen innemen het Tibetaans boeddhisme (en wellicht in het Westen). Hij zal ook twee beoefeningen begeleiden die ons mededogen kunnen versterken. En er is voldoende ruimte voor vraag en antwoord, en/of discussie.

Over  Sebo Ebbens
Hij is Tibetaans boeddhist en student bij Nalandabodhi, de organisatie van Dzogchen Ponlop. Hij schreef naast bovengenoemd boek, het boek Stralend in de Wereld (2013) over de vijf Tibetaanse wijsheden naar aanleiding van de colleges die hij gaf aan de boeddhistisch geïnspireerde Naropa University in Boulder (VS). Ook schreef hij Op de golven van geboorte en dood (2019). Dat boek is gebaseerd op het Tibetaanse dodenboek en is geïnspireerd door het overlijden van zijn zoon Alban een aantal jaren geleden. Het is mogelijk het boek van Sebo Ebbens (of zijn andere boeken) te kopen tegen gereduceerd tarief.

Tijd: 10:30 – 13:00 uur (incl. pauze van 15 min)
Locatie: Yoga-Loft, Zijlbaan 42 te Leiderdorp
Kosten: 15 Euro

Meditatie op vrijdagavond 1x per maand

Sluit je (werk)week af en ga met ontspanning je weekend in.
Tijd: 20:00 – 21:30 uur.
We beoefenen Vipassana (inzichtmeditatie), Metta (liefdevolle vriendelijkheid) en meditaties met thema Zelfcompassie. Iedereen is welkom. Heb je geen ervaring met meditatie? Dan is deze avond een mooie kennismaking met meditatie.

Data 2023 tot zomervakantie
Vrijdagavond: 20-01; 17-02; 21-04; 12-05; 16-06; 17-07
Tijd: 20:00 – 21:30/45 uur
Locatie: Yoga-Loft, Zijlbaan 42 te Leiderdorp (Je kan ook online meedoen)
Kosten: 16 Euro

Stiltedag/ochtend

Een stilteochtend is van 9.00 – 13.00 uur, een stiltedag van 9.30 – 15.00 uur.
We beginnen de ochtend of dag met een geleide meditatie of een tekst over stilte. Daarna wisselen verschillende soorten meditatie elkaar af: zitmeditatie, loopmeditatie en bewegen met aandacht.
Als daar behoefte aan is geeft Ida Tuinhof minimaal aanwijzingen ter ondersteuning. Het is de bedoeling dat ook de pauzes in stilte worden doorgebracht.

Luisteren naar je eigen stilte
Als het stil is om je heen kun je dichter bij jezelf komen. Of je nu wandelt in de natuur of in stilte bij elkaar bent. In stilte kun je loskomen van je automatische piloot en aanwezig te zijn met wat zich aandient.
Dit kunnen momenten zijn van rust en ontspanning maar ook van het ervaren van weerstand en obstakels. De uitnodiging is steeds weer open te blijven luisteren naar datgene wat zich aandient en het vanuit een vriendelijke en compassievolle houding te verwelkomen. ‘Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker’ – Mahatma Gandhi

Stilte meditatie op het strand – ’s ochtends vroeg

In stilte mediteren op het strand. ’s Ochtends vroeg van 7:00 – 8:30 uur.
Ervaar in stilte –  met al je zintuigen – de natuur: de zee (lucht), de wind, de vogels, het zand, de ruimte, het weer. We doen yoga-oefeningen en loop- en zitmeditatie. De ochtend meditatie sluiten we af met in stilte drinken van een kopje thee /.koffie.

Data: zomer 2023: data volgen in het voorjaar
Locatie: Verzamelen: Parkeerterrein ‘De Kuil’,  Wassenaarseslag 30 te Wassenaar