Compassie training

Tuinhof Vitaal biedt alleen individuele compassie trainingen aan.

Waarom zou je een (zelf)compassietraining doen?
Hoe ga je om met ingrijpende gebeurtenissen en moeilijke momenten in je leven, zoals ziekte, pijn, tegenslagen in relaties of in je werksituatie?
In het algemeen is onze eerste reactie om er tegen te vechten. Bv. door hard te werken om de situatie op te willen lossen, of ervan weg te gaan door te vluchten in werk of in andere bezigheden. Het kan zijn dat we ons helemaal laten ‘verdrinken’ in de situatie en ons machteloos voelen. Onze energie lekt weg en de stress en spanning nemen toe. Daarnaast spelen ook vaak gevoelens van zelfverwijt, schuld en schaamte een rol. ‘Dit had niet mogen gebeuren’, ‘Wat is er fout met mij’. De zelfkritiek voegt nog meer stress en dus spanning toe aan je leven.

Hoe zou het zijn als je moeilijke situatie met mildheid kunt erkennen en aanvaarden en kunt stilstaan bij wat jij en/of de ander op dat moment daadwerkelijk nodig hebben?
Hoe zou het zijn om in op een moeilijk moment even de tijd te nemen om te kalmeren en vriendelijk voor jezelf te zijn?
Je zal merken dat je dan makkelijker met de lastige emoties en momenten om kunt gaan en minder stress en spanning ervaart.
De compassietraining geeft jouw hierin de handvatten. Door oefeningen en meditaties ervaar je hoe je warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en met anderen kunt ontwikkelen.
De training biedt daarnaast theorie over hoe het ons brein werkt in het omgaan met emoties (de emotieregulatie systemen) en de hoe compassie in ons leven balans brengt in ons emotieregulatie.

‘Wat als we met onszelf zouden kunnen omgaan als met een goede vriend(in) wanneer we het moeilijk hebben? Dat is precies wat mindful zelfcompassie je leert.’
Christopher Germer

Voor wie?
De compassietraining MBCL (Mindful Based Compassionate Living ) is voor iedereen die de mindfulness cursus (MBSR/MBCT) heeft gevolgd en / of ervaring heeft met meditatie. De compassietraining verdiept het thema ‘mildheid en vriendelijkheid’ waarvan in de  mindfulnesstraining de basis is gelegd. De compassietraining MBCL is ontwikkeld door Erik van den Brink (psychiater) en Frits Koster en is onder meer gebaseerd op het werk van Paul Gilbert, Christopher Germer, Tara Brach, Barbara Fredrickson en Kristin Neff.
Uitgebreide informatie over de compassietraining kan je vinden op: www.compassietraining.nl

Besef dat, zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te vliegen, wijsheid en compassie gelijktijdig ontwikkeld dienen te worden
Matthieu Ricard

Interesse in een individuele compassietraining?
Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek. Hierin kijken we of er specifieke wensen zijn en of die kunnen worden ingepast in de training. We bekijken ook of een individuele training voor jou passend is of juist een groepstraining. In dat geval kan ik je doorverwijzen naar een collega die groepstrainingen geeft.
Bij een individuele training volgen we het programma van de MBCL en tegelijkertijd is er ook ruimte voor maatwerk.
De individuele training bestaat uit 8 sessies van 1,5 uur. De eerste 2 sessies zijn elke week. De volgende 6 sessies vinden om de 2 weken plaats.

De training vindt plaats in de sfeervolle Yoga-Loft te Leiderdorp
Yoga-Loft
Zijlbaan 42
2352 BN Leiderdorp